Blog over kleding en accessoires

Blog over kleding en accessoires

Mah-jong spel

by Russell Murray

Mahjong spel

Majhong is een eeuwenoud gezelschapsspel wat tot op de dag van vandaag gespeeld wordt. Het is niet bekend door wie het spel is uitgevonden, maar dat het oorspronkelijk uit China komt dat weten we wel.

Als je de naam Mahjong letterlijk vertaald naar het Nederlands, dan betekent het “kibbelende mus”. Gezegd wordt dat deze naam is gegeven, omdat het verschuiven van de stenen lijkt op het geluid van kibbelende mussen.

Het eerste Mahjong spel

Er zijn speelkaarten teruggevonden uit de vijftiende eeuw waar exact dezelfde afbeeldingen te zien zijn als op het huidige mahjong spel. Daarmee is de conclusie van onderzoekers dat het spel toen al gespeeld werd. Pas veel later werd het spel gespeeld met de traditionele stenen.

Tot 1885 werd het mah-jong spel alleen gespeeld in China. Daarna werd het ook bekend in andere landen. Bijna alle volwassen Chinezen spelen het spel nog steeds.

Het eerste andee land waar het razend populair werd, is Amerika. Een Amerikaans bedrijf haalde de eerste exemplaren naar Amerika. Het was een megagroot succes, de eigenaar van het bedrijf stuurde zelfs werknemers op pad om alle spellen die ze konden vinden in China, naar Amerika te halen. Het is ze gelukt om 12000 spellen naar Amerika te halen, die allemaal in een week tijd waren uitverkocht. Later vond het spel ook zijn weg naar Nederland.

Mahjong spel op internet

Mahjong wordt nog steeds traditioneel gespeeld. Maar het is ook bekend op internet. De spelregels zijn net wat anders dan wanneer je het aan tafel speelt, maar komen aardig overeen. Er worden toernooien gespeeld en je kunt zelfs voor geld spelen.

De spelregels

Het mahjong spel bestaat uit 144 stenen, twee dobbelstenen een winddoos en fiches voor de afrekening. Op de stenen staan diverse afbeeldingen. Zo staan de Chinese cijfers van een tot en met negen afgebeeld, zijn er stenen met bamboestokjes, cirkels, Chinese tekens voor een windrichting en draken te vinden op de stenen. De spelregels van Mahjong zijn uitgebreid en je kunt het op veel verschillende manieren spelen. We gaan dan ook niet de spelregels tot in detail bespreken. We geven een korte samenvatting, zodat het doel van het spel helder wordt.

Het mahjong spel wordt gespeeld met vier spelers, maar kan ook aangepast worden, zodat het met twee of drie spelers gespeeld kan worden. De afbeeldingen op de stenen zijn scores. Het is natuurlijk de bedoeling een zo hoog mogelijke score te behalen. Door stenen te trekken van de stapel, die je aan het begin van het spel klaarlegt, kun je paren of series vormen. De speler met de hoogste score aan het einde van het spel heeft gewonnen.


Delen  

Over ons

Blog over kleding en accessoires

Welkom, mijn naam is Daniëlle. Ik kom uit een gezin met vier oudere broers en twee jongere zussen. We hadden het vroeger niet zo heel erg breed en geld voor nieuwe kleding was er gewoon niet. Mijn moeder vond het beter als we elkaars kleding konden dragen en belangrijker: schoon en heel. Dus heel vaak liep ik met jongenskleding naar school. Tot het moment was aangekomen dat ik mijn eigen kleding begon te ontwerpen. Met een lapje stof van de markt kon ik jurkjes, broeken en leuke shirts voor mezelf, broers en zusjes maken. Het werd een succes, want tot op de dag van vandaag ontwerp ik kleding en accessoires voor jong en oud. En waar het hart vol van is loopt de tong van over. Daarom ben ik deze blog begonnen waar ik de laatste ontwerptrends en fashionaccessoires de revue laat passeren.

Categorieën

Archief

Recente artikelen